תקנים-ואיכות-הסביבה

מכון התקנים מוכיח!

קמין מסה הוא הקמין הכי נקי מזיהום בארץ.

בבדיקה במכון התקנים שהתקיימה ביוזמתנו נמצא שקמין מסה פולט:

1.1 גרם חלקיקים לשעה

כשהמקסימום המותר בתקן בארץ הוא 18 גרם לשעה. לאור הנתונים האלה- גם צוות הבוחנים פערו פה!​

וכן כן

לקמין מסה יש אישור תקן כמו לכל קמין מיובא ולמיטב ידיעתנו הוא הקמין עצים היחידי שמיוצר בארץ ויש לו אישור תקן של מכון התקנים.

קמין מסה בבדיקה מכון התקנים

הרקע לנתונים יוצאי הדופן יפורט במאמר הזה, אך אקדים ואסכם אותו במשפט ראשוני אחד:

מה שאנחנו רוצים זה לא שעות אש, אלה שעות חום!

ועבורכם המעמיקים השואלים- מענה יסודי:

בשנים האחרונות עולים דיונים חשובים בעניין העשן שנפלט מקמיני עצים. הדיון הפך ציבורי מאוד וגם עלו נתונים מדאיגים שמאשרים את החששות.

נמדדו יותר מ 50 גרם חלקיקים בשעה ברחובות של ישובים שונים בארץ. החלקיקים האלה נכנסים למערכת הנשימה ומזיקים לבריאותנו. המרחב הציבורי הופך למסריח וזה מייצר ריבים בין שכנים.

?

שאלות?

החלקיקים האלה הם חלקיקי עץ שלא נשרף. פשוט ככה.

ובכן, חלק מהעץ נשאר אחרי הבעירה כאפר אבל אם הבעירה לא מושלמת אז גם לא מעט מהעץ יוצא החוצה כעשן.
העשן הוא למעשה דלק שלא נשרף.

יש שלושה תנאים שתא בעירה צריך לבעירה מושלמת:

  1. טמפרטורה- כשהעץ פוגש טמפרטורה גבוהה – 1200 מעלות – יחד עם כמות מדויקת של חמצן כל מה שיש בו נשרף
  2. זמן- כשהגזים שהעץ פולט בתהליך הבעירה שוהים מספיק זמן בסביבה החמה הזאת הם יספיקו להישרף היטב
  3. מערבולת- כשהגזים האלה והחמצן מתערבבים טוב טוב הם ישרפו לגמרי
  • קמין מברזל לא מספיק מבודד.
  • הגזים לא שוהים בטמפרטורה גבוהה וקשה להם להישרף
  • מהלך החום בקמין ברזל קצר וקשה לעכב את חלקיקי העץ בדרכם לארובה
    ואכן עושים כל מיני מדפים בקמין ברזל כדי ליצור מערבולת אבל זה ממש לא ערבול מושלם.

לא כ”כ מגניב לענייננו ואני אסביר למה דרך כמה מילים על אש.
אש היא ריאקציה מאוד חזקה ואינטנסיבית.
חמצן פוגש חומרים שונים שטמונים בעץ בטמפרטורות גבוהות ויוצר פיצוצי אור שגורמים לעוד טמפרטורה ועוד פיצוצים וככה עד שחומר הבעירה נגמר.
זה לא תהליך רגוע  וכדי שהמשתמש יקבל הרבה שעות של חום מהתהליך הזה חייבים להאט אותו כי אחרת כל הזמן המשתמש יצטרך להוסיף עוד ועוד עצים כדי שהאש תמשיך וזה ממש לא חסכוני.

מורידים לה את כמות החמצן ואת הטמפרטורה, סוגרים את פתחי האוויר.
ואז אף אחד מהתנאים לבעירה לא מתקיים ולמעלה בארובה יש עשן מסריח. ממש כמו מפחמה.

וודאי שכן.
אבל כל אדם שנמצא בתוך הבית שלו ולא מריח מה קורה בחוץ רוצה כמה דברים:

  • שהחום יישאר כמה שיותר זמן.
  • שלא כל החום יצא בארובה.
  • שלא יתבזבז עץ.
  • וגם שלא יהיה חם מידי (הגוף שלנו לא סופג באמת טמפרטורות מאוד גבוהות)

סיכום קמין ברזל:

כלומר – קמין מברזל, וזאת הנקודה החשובה, מושך את המשתמש לעכב את האש עד כמה שניתן, לסגור את פתחי האויר ותוך כדי זה לא יוכל אלא שלזהם את הסביבה.
גם קמין שיש לו תקן של תנור סביבתי ימשוך את בעליו לזהם.

ומה קורה בקמין מסה?

מה שאנשים הבינו כבר לפני מאות שנים בארצות שבהן הטכנולוגיה פותחה זה שעדיף להתחמם מאבן ולא מאש.
אבן או אדמה יודעות להחזיק את החום במשך שעות רבות ולכן קוראים לחומרים אלה – מסה טרמית.
כמו שהאדמה במדבר חמה כמה שעות אחרי שהשמש שקעה.

וזה באמת פשוט וטבעי!

מה שאנחנו עושים זה – יוצרים אש חזקה בתוך תא בעירה מחומר קרמי יצוק ומבודד, לתא הבעירה הזה יש צורה מיוחדת שמייצרת ערבול מושלם של גזים וחמצן במשך מספיק זמן
ואז עוטפים את התא בעירה הזה במבנה קרמי שיכול לאגור את החום החזק שנוצר ולאט לאט לפזר אותו בחלל.
והתוצאה – 20 שעות אחרי שכבתה האש המסה פולטת חום נעים ביציבות.

וכל הזמן הזה תהיה אש בקמין?

לא!!! בתכנון נכון של קמין מסה מספיק שעה וחצי של אש בשביל 20 שעות של חימום.
כן!!! מילוי אחד ל 24 שעות של תא בעירה לא גדול. מכאן החיסכון המדהים בעצים.

שימו לב – הטמפרטורה בתא בעירה של קמין מסה מגיעה בקלות ל 1200 מעלות. ובארובה 50 מעלות!!

אז לאן כל ההפרש הזה הלך???

נכון. אל המסה.
לכן, קוראים לזה קמין מסה.
זאת גישה אחרת לחימום.

זה מעטפת אוגרת חום שהיא אלמנט אדריכלי.

הקמין הופך להיות התכשיט של הבית. הלב החם שאוסף את המשפחה, ספסלים, קירות, משענות מחוממות, בין חדרים , בין קומות, עם בישול ואפיה…..
וכמובן שתכנון אדריכלי נכון, ממש בשלבים הראשונים יכול למקסם גם את העיצוב וגם את החימום.

אז בואו נחזור לנתונים שמהם התחלנו:

1.1 גרם לשעה של חלקיקים! ציון גבוה גם במדדים אירופאים

ו 7.5 חלקים למיליון של פחמן חד חמצני.
תנור ברזל מוציא 2000 חלקים למיליון לשם ההשוואה.

תעודות בדיקת איכות אויר

תמונות ממכון התקנים

אבל מה שהכי חשוב זה להסתכל על הפרקטיקה שבה מתבהר:

1. שקמין מסה בנוי כדי למשוך את הבעלים שלו להשתמש באופן הכי נקי כי ככל שנעבוד בבעירה מושלמת נקבל חום גבוה יותר שייאגר במסה הטרמית לזמן ממושך יותר ונקבל יותר שעות חימום.

2. שהחום לא מגיע רק מאש דולקת אלא שעות על גבי שעות ממסה טרמית ובמשך כל הזמן הזה אין אף בעירה. לא מושלמת ולא לא מושלמת. אין חלקיקים. יש חום בבית וארובה נקיה.

חשוב לדעת:

אפשר לחבר את הקמין גם לחימום התת רצפתי!! ובמקום משאבת חום שקשה לה לעבוד כשקר מחממים את המים עם אש יפיפייה.

✔️אנקדוטה לסיום

בתחילת הבדיקה הצוות עצר את המכשירים בחוסר ביטחון.
הם התקשרו למומחה שלהם ואמרו לו:
 “משהו לא נכון, אין טמפרטורה בארובה, אין עשן,
התנור כאילו לא עובד או שהמכשירים לא עובדים.”
המומחה הגיע בדק ואמר
לא זה התנור הזה! הם בונים את הקמין שלהם מהחומרים האיכותיים ביותר שיש.